top of page

Riffelskydning 100 – 300 meter med anlæg (SKYT1)

Af Mikkel Elsborg


Det er onsdag morgen den 9. Juni og klokken er 07:15. Jeg sidder i bilen sammen med Peter der havde bestilt en skydeinstruktion sammen med nogle venner og kollegaer. På vej til Københavns Skytte Center samler vi morgenbrød og basser op. Det er vigtigt lige at få tanket op inden dagens skydning.


Anders og Cees har flere uger i forvejen rekognosceret og tilrettelagt skydningen så mens kursisterne får lidt ”mulje” klargøres den sidste finpudsning. Dagens første skiver placeres på 100 banen
Klokken 08:50 er alle ankommet og alle våbentilladelser gennemgås. Cees byder velkommen og forklarer sin baggrund for at være dagens skydeleder samt gennemgår dagens program.

”Vi starter med kontrolskydning så vi er sikker på at alle mand korrekt indskudt, og jeg vil under kontrolskydningen gennemgå hver enkelt riffel samt måle V0. Dette er for at kunne generere en en logbog der er tilpasset riffel, ammunition og optik med vind rosetter til skydning mellem 100 og 800 meter. Hvis I placerer skud indenfor 1 MOA, skal jeg nok få jer med ud på 300 meter, men vi skal lige have alle de basale ting på plads og kontrolleret” Så blev ilden givet fri og diverse fin justeringer foretaget. En af deltagerne havde netop fået ny riffel og den gav lidt udfordringer da vi ikke kunne få samlet skudbilledet. Riflen blev minutiøst gennemgået og optikken kontrolleret. Cees fortalte at man skulle sørge for at få en 40-60 skud i piben for at den kunne finjusteres, men efter at have taget en hel del skud fik vi den nogenlunde acceptabelt på skiven (30 clicks venstrekorrigering samt 15 clicks elevationskorrigering).


Efter sidste mand var blevet udmålt var vi klar til første skydning. Cees lagde ud med 5 MOA skiver igen, og nu skulle der afgives fire skud på hans kommando af to omgange. Skuddene skulle afgives med max 5 sekunders interval på tre forskellige mål. Dette var en øvelse for observation af skydestillinger, aftræksfejl samt koncentration.

I en normal jagtsituation har man rigeligt med tid til at tage et skud, men laver man en anskydning er det vigtigt at man er klar til at følge op. Igen er det op til den enkelte skytte at bestemme om man vil afgive skuddet i det hele taget.
Efter to serier blev der afladt, kontrolleret og våben placeret i våbenstativerne og markeret. Skydelederen gennemgik hver enkelt skive og pointerede korrektioner, herunder var der blandt andet et ekstra skud i naboens skive….. Cees fortalte hvor vigtigt det er ved en tidskontrolleret skydning at man holder fokus i optikken samtidig med at man genlader, da man ellers mister meget tid ved at ”skulle hente skiverne igen og igen”. Herudover havde han bemærket at skytterne ikke kom ordentligt ind bag riflerne, og at der var flere der skulle tænke mere over deres skydestillinger.

Vi gik så til spas og ballade med skaleret vildsvin og whitetail mål. Vildsvineskiven var skaleret således den på 100 meter ville svare til en spisegris på 300 meter. For at øge spændingen var hjerne, rygrad og hjerte/lunger markeret så man max kunne opnå 20 point per skydning gradueret efter skudområder. Efter at have skudt og markeret af flere omgange til stor fornøjelse for alle, skiftede vi igen skiver til et røntgen billede af en whitetail der ligeledes var skaleret og point inddelt


100 M.


Vi pakkede sammen og lavede forskydning til 300 meter bane, hvor vi skød med manuel markering (Ikke elektronisk), da vi havde egne skiver med vildt med. Og nu skulle der prøves grænser af på den lidt længere distance. Hver enkelt skytte fik instruktion med oven hold på baggrund af optik og trådkors- og ilden givet fri. Jeg hoppede i markørgraven og sendte løbende billeder til skytte og skydeleder.

(Billede af 300 meter vildsvin)

Klokken 13 indstillede vi skydningen og lavede en hurtig evaluering. Hver skytte have ca afgivet 80 skud i løbet af dagen og alle var trætte (brugte), da man havde ”været på”, men fælles for alle var at man gik klogere fra skydebanen end man kom, og med specifik korrektions viden til aflæring af dårlige vaner samt gode råd til at blive en bedre skytte. Men vigtigst af alt med en god portion selvtillid og selvforståelse – og et smil på læben


300 M.


Tak for nogle hyggelige timer, der er ikke sidste gang vi afholder Skyt1 ;-)


Ligeledes stor tak til Ylva, Henrik og de andre på Selinevej 5, der hjalp os med at få en super dag.


152 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page