top of page

Acerca de

Jagten Elise

Adventure Network har et aktivt samarbejde med foreningen Jagten Elise af 1907 der er ved at restaurere ELISE.   

Kom ud på havnen og oplev ELISE som hun som hun tager form og genvinder sin skønhed.
Der arbejdes konstant med at få hende sejldygtig så vi alle kan nyde god af hendes selskab   

 

Restaureringen af Elise startede i februar 2020 hvor skibet blev taget på land. Efter opmåling og dokumentering er spanter, bundstokke og 2/3 af klædningsplankerne fornyet. Der er lavet nyt bjælkelag og dækshuse og skibet har fået monteret en tidssvarende glødehovedmotor. Der har hele vejen gennem restaureringen været lagt vægt på anvendelse af materialer som oprindeligt og bevarelse af de traditionelle håndværk. Restaureringen er foregået på værft, men foreningens medlemmer og venner har hjulpet til i muligt omfang. 


Når restaureringen er færdig, skal Elise anvendes til at opfylde foreningen ”Jagten Elise af 1907” formålsparagraffer som er:

-              At restaurere jagten ELISE til omkring 1907 udseende.

-              At sejle med og vedligeholde ELISE som et ældre sejlførende fragtskib, samt at bevare det som et kulturhistorisk minde om et af de mindre fragtskibe fra starten af 1900-tallet.

-              At formidle viden om skibets historie og dets kulturelle tilhørsforhold for medlemmerne og almenheden.

-              At synliggøre sejlads og maritimt håndværk for medlemmerne og almenheden, samt samarbejde med og formidle viden og erfaring til andre træskibsejere og bevaringsforeninger.

-              at formidle praktisk sømandskab til medlemmerne.

-              At inspirere unge til at deltage i maritimt relaterede uddannelser og aktiviteter på alle niveauer.

-              At engagere og aktivere ældre med interesse for det maritime miljø, således at disse aktivt indgår i formidlingen af foreningens øvrige formål til alle interessentgrupper.

 

Jagten ELISE blev bygget i Svendborg hos Chr. Andersen og afleveret til Skibsfører G. N. Jensen, som sejlede fragtfart fra Lohals. I 1925 blev den solgt til en reder på Femø, hvor den var beskæftiget i frugtfarten fra øen og sejlede kunstgødning retur fra København. I 1937 blev ELISE solgt til en reder på Agersø, hvor den blev brugt til paketfart. Den sejlede Agersø - Skælskør indtil 1972, da den blev solgt og bygget om til lystfartøj.

Betegnelsen ”jagt” kommer af riggen, som består af en pælemast, dvs. en mast udført i et stykke.

Sejlføringen var almindeligvis jager, klyver, fok, storsejl og topsejl.

ELISE har i en årrække været hjemmehørende i København. I starten af halvfemserne blev der udført et stort restaureringsarbejde på fartøjet, blandt andet fik skibet ny køl, agterstævn og klædningsplanker. Omkring slutningen af 90erne stoppede arbejdet op og ELISE har sidenhen ligget stort set urørt hen.

ELISE er optaget i Dansk Historisk Skibsregister og skibsbevaringsfonden har udstedt en bevaringserklæring på skibet.

 

Kontakt an@adventurenetwork.dk for mere information.

152780296_10224287405963681_1159574809062243862_n.jpg
bottom of page